Földrengés Chile-n

 

Fejlesztés, 2010. March 16. 822

Földrengés Chile-n

 

Szombaton reggel 8.8-as erõsségû földrengés rázta meg dél-közép Chilét, szökõárat elõidézve, legalább 120-an meghaltak, és megrongálódtak a közmûvek is. Az ADRA a hatóságokkal együttmûködve becsüli fel a szükségeket a leginkább érintett területeken.
 
„Munkatársaink Chilében már az érintett területen vannak, hogy elsõ kézbõl értesüljenek a földrengés kiterjedésérõl, és megállapítsák, mely közösségek a leginkább érintettek” – mondja Mario Ochoa, az ADRA International alelnöke. „Egy ilyen erejû rengés óriási területet képes elpusztítani.”
 
Az ADRA jelenleg egy széleskörû értékelést végez a térségben, amely magába foglalja Talca, Temuco és Concepción városait, és elsõ lépésként elõkészítettek egy segélyszállítmányt, aminek az értéke meghaladja a 105.000 dollárt (20.685.000 Ft). Az adományozók között szerepel az nemzetközi ADRA, a South American Regional office (dél-amerikai területi iroda), a chilei Adventista Egyház, és az ADRA Kanada. Az elsõ segélyszállítmányban az ADRA vizeskannákat, sátrakat, matracokat és takarókat fog küldeni. A kanadai központú Global Medic 24 órán belül Chilébe érkezett, és együttmûködik az ADRA-val, hogy víztisztító pontokat állítsanak üzembe.
 
A U.S. Geological Survey (USGS, Geológiai Kutatóintézet) szerint a rengés Concepcióntól 90 km-re északkeletre volt, 35 km-es mélységben, helyi idõ szerint 3:34-kor, Chile hét körzetét érintve: Valparaíso, Metropolitan, O’Higgins, Maule, Bíobío, Araucanía, és Los Ríos. A rengéseket még Argentínában is érezni lehetett. A földmozgás óta a USGS több mint 30 utórengést jelentett, melyek az 5-ös erõsséget meghaladták, és néhány percenként követték egymást. Több szökõár-hullámot jelentettek a Csendes-óceánról, közülük a legnagyobb közel két és fél méter magas volt a Közép-Chile partján fekvõ Talcahuano-nál.
 
A fõvárost, Santiago-t, ami 320 km-re északra fekszik a földrengés epicentrumától, szintén súlyosan érintette a katasztrófa. A média jelentése szerint megsemmisültek a közmûvek, megszakadtak az áram-és a telefonvezetékek. A hatóságok bezárták a város nemzetközi repülõterét, mivel a földrengés lerombolta az utasok számára kijelölt területeket, és károkat okozott a terminálban.