Hatalmas földrengés rombolta le Haitit

 

Fejlesztés, 2010. January 20. 1186

Hatalmas földrengés rombolta le Haitit

Január 11-én 7-es erõsségû földrengés rázta meg a közép-amerikai Haitit. Port-au-Prince városának nagy része romokban hever, rengeteg gyerek, nõ és férfi gyászolja hozzátartozóit. A nemzetközi ADRA kész az azonnali segítségnyújtásra, mentõcsapatok és orvosi csoportok formájában.
„A városunk teljesen elpusztult. Haitinak minden lehetséges segítségre szüksége van: Élelmiszer, gyógyszer, egészségügyi személyzet, tiszta víz, mindazonáltal rendkívül nagy szükség van imáitokra.” – írja Ketteline Israel, az ADRA Haiti munkatársa.
 
A segélyezési munkában eltöltött hosszú idõre alapozva mondhatjuk, hogy egy ilyen erõsségû földrengés esetén legalább 1 millió dollárra lesz szükség a térségben, ebbõl 500.000 dollár a következõ egy héten szükséges. Már több millió víztisztító tablettát kaptunk, de égetõ szükségünk van még élelmiszerre, generátorokra, sátrakra, és gyógyszerre.
Az ADRA több mint 30 éve dolgozik Haitin, fejlesztési és segélyezési területeken. Hosszú idõ tapasztalata áll mögöttük a nõk és gyermekek életminõségének javításában azáltal, hogy hathatós segítséget nyújt a táplálkozásban és a várandós nõk egészségmegõrzésében.
Kérjük, küldje el támogatását még ma, hogy ezzel segítse az ADRA munkatársait, hogy egy egész nép szenvedéseit könnyítse, akik most, a földrengés következtében hihetetlen szükségben vannak.
Forrás: adra.org
 
A katasztrófa becslések szerint 3 millió embert érint, a halottak száma elõzetes becslések szerint elérheti az 500.000 fõt. Az erõs földrengés következtében nagyon nehéz lett a közlekedés – mondja Frank Teeuwen, a nemzetközi ADRA Szükségállapot-vezetés irodavezetõje. Az utak és a közmûvek teljesen romokban állnak. Szeretnénk a lehetõ leggyorsabban reagálni, hogy ez a tragédia ne vezessen egy még nagyobb, humanitárius katasztrófához. Az ADRA 75.000 $ kezdõösszeggel járult hozzá a katasztrófa túlélõinek azonnali szükségeihez. Reagálva az elsõ hírekre, azonnali szükség van víztisztító eszközökre, élelmiszerre, sátrakra vagy ideiglenes lakóhelyek építõanyagára, tisztálkodóeszközökre és orvosi segítségre.
Az ADRA összefogott a kanadai központú Global Medic-kel, hogy létfontosságú eszközöket szolgáltasson 142.000 $ értékben: ez magába foglal 4.2 millió víztisztító tablettát, 278.640 vízkezelõ csomagot, 20 víztisztító egységet, hordozható vízvizsgálót és egy felfújható kórházat. Az ADRA a következõ napokban közel 90.000 ember napi vízszükségletét fogja megoldani ezekkel az eszközökkel, mely több millió liter ivóvizet jelent. A felfújható kórházban napi 1000 ember ellátását lehet megoldani, és közel 4500 fõt lehet kezelni kiszáradás ellen.
Az ADRA együttmûködik az Overseas Medical Assistance Team-mel (OMAT) vagyis az Overseas Orvosi Csoporttal, hogy orvosi csoportot küldjenek Haitira. A szervezet elszegényedett területek orvosi ellátását végzi a karib térségben, vezetõje Dr. Stephen S. Carryl, a Brookyn Kórház Sürgõsségi Osztályának elnöke.
Az ADRA a helyszínre érkezõ Global Orvos csoporttal együtt elkezdte az azonnali segítségnyújtást és a betegek ellátását, a Port-au Prince-i Carrefour területén levõ Adventista Egyetemen ahol Január 12 óta 30.000 ember talált menedéket.  Kétmillió rendelkezésre álló víztisztító tablettát osztanak ki ugyanakkor további víztisztító és rehidratáló só készlet érkezik légi úton Torontóból.
 
 
Az ADRA figyelemmel kíséri a helyzetet, az önkéntesek felkészültek arra, hogy vizet és élelmiszert biztosítsanak a leginkább érintetteknek. Az ADRA Haiti felkészült arra, hogy felhasználja pénzbeli készleteit. – mondja Wally Amundson, az ADRA Haiti vezetõje. Elmondása szerint összedõlt épületek vannak, amíg a szem ellát, a közlekedés szinte teljesen megbénult, a pánikhangulat és a halál jelenléte magától értetõdõ.
A 2008 októberében Haitin végigsöprõ hurrikánt most kezdte kiheverni az ország, amely szintén több ezer embert tett hajléktalanná.
Haiti 470 gyülekezetébe több mint 335.000 adventista jár. Az egyház egy kórház és egy egyetem mellett több tucat iskolát is mûködtet.
A Vöröskereszt becslései szerint a földrengés minden harmadik embert, közel 3 millió fõt érint.
 
A nemzetközi ADRA, az ADRA Kanada és a Közép-Amerikai Adventista Egyház eddig 85.000 $-t gyûjtött segélyezési alapjába, a cél, hogy 7 napon belül ez az összeg 500.000 $-t érjen el. Ez az alap közvetlenül Haiti helyreállítására lesz fordítva, amint az ADRA szóvivõje mondta. A nemzetközi ADRA tárgyalásokat folytat az Egyház által üzemeltetett Florida kórházzal, hogy további orvos csoportot küldjenek Haitira.
 
forrás: http://news.adventist.org/2010/01/quake-affects-millio.html 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Fejlesztés

Előadás a törökországi földrengés tapasztalatairól a Debreceni Egyetemen

2023. April 26.

Egyetemi diákok részére szervezett előadáson a törökországi földrengés során szerzett mentési tapasztalatokat osztottuk meg.

Élet lehelete Tason
2023. December 19.
ADRA Tábor 2023
2023. September 25.