Tsunami projekt

 

Fejlesztés, 2006. December 01. 1301

Tsunami projekt

Gyors segítségnyújtás az ázsiai szökõár áldozatainak

A Nemzetközi ADRA (Adventist Development and Relief Agency International) Sri Lanka-i irodája, és a sri lankai Egészségügyi Minisztérium felkérésére 2005. január 7-én indult Sri Lanka keleti partjára az az egészségügyi csoport, mely Amparába kapott megbízást, hogy két helyi menekülttáborban végezzen egészségügyi ellátást a tsunami áldozatainak megsegítésére. A térség Galle megye után a második legsúlyosabban érintett terület. 
Az egészségügyi csoport tagjait: Dr. Ternák Gábort, Dr. Sári Ferencet és Sági Jánost a KARISZ Karitatív Szövetség delegálta, a csoport logisztikai koordinálását Sitkei Zoltán végezte. A csoport az ADRA Hungary Alapítvány (Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány) támogatásával utazott a térségbe. 
A megérkezés után a csapat az ADRA Sri Lanka irodájában kapott eligazítást, majd összeállította az ADRA Sri Lanka-i raktárában azokat a gyógyszereket, amelyek az amparai két tábor orvosi ellátásához voltak szükségesek. Ezeket a helyi ADRA szállította Amparába. 
A betegek nagy része sebekkel érkezett abba az általános iskolai épületbe, amely átmenetileg orvosi rendelõként szolgált a magyar orvosok munkájához. A betegek közt sok volt a maláriás, rühes, tüdõbeteg, asztmás, de találtak himlõst és leprást is. A sebek és a sérülések ellátása, kötözése szinte folyamatos volt, de hasmenésest és hasi panaszokat is kezeltek. Az orvosi rendelés egész nap zajlott felváltva a két táborban. 
A betegek ellátása nagy kihívás volt a négytagú csoportnak és már az elsõ napokban kirajzolódott egy következõ orvos csoport kiküldésének szükségessége. 
Ennek tudatában szervezte meg az ADRA Hungary és a KARISZ a második orvos csoport kijutását, mely ugyancsak tíz napig végezte az egészségügyi munkát.  
A második orvos csoport Sitkei Péter ADRA munkatárs koordinálásában Dr. Benedek György, Dr. Pesti Imre, Dr. Belák Gergely ugyancsak a KARISZ delegálásban indult, hogy felváltsa a kinti szakembereket. A helyi emberek egészségi állapota nem csak testileg, de lelkileg is kritikus ponton volt, így a meglévõ gyógyszerkészítményekhez más, szükséges gyógyszereket is vitt a január 16-án indult második kontingens. 
  A két orvos csoport közel 2000 embert látott el a 20 nap alatt. 
A kinti egészségügyi munka nagy elõrelépés a magyar ADRA szervezetnek, hogy mint donor, teljesítse humanitárius feladatát, és aktívan bekapcsolódjon a nemzetközi ADRA ázsiai munkájába. Köszönjük, a nyolc önkéntes szakembernek a programban nyújtott segítségüket.   

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Fejlesztés

Élet lehelete program Békésen

2021. November 30.

Novemberben az alapszintű újraélesztés fenntartható oktatását megcélzó programunk indult egy békési gimnázium diákjainak.

Mentési gyakorlat
2018. June 25.