Tsunami projekt

 

Fejlesztés, 2006. December 01. 1216

Tsunami projekt

Gyors segítségnyújtás az ázsiai szökõár áldozatainak

A Nemzetközi ADRA (Adventist Development and Relief Agency International) Sri Lanka-i irodája, és a sri lankai Egészségügyi Minisztérium felkérésére 2005. január 7-én indult Sri Lanka keleti partjára az az egészségügyi csoport, mely Amparába kapott megbízást, hogy két helyi menekülttáborban végezzen egészségügyi ellátást a tsunami áldozatainak megsegítésére. A térség Galle megye után a második legsúlyosabban érintett terület. 
Az egészségügyi csoport tagjait: Dr. Ternák Gábort, Dr. Sári Ferencet és Sági Jánost a KARISZ Karitatív Szövetség delegálta, a csoport logisztikai koordinálását Sitkei Zoltán végezte. A csoport az ADRA Hungary Alapítvány (Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány) támogatásával utazott a térségbe. 
A megérkezés után a csapat az ADRA Sri Lanka irodájában kapott eligazítást, majd összeállította az ADRA Sri Lanka-i raktárában azokat a gyógyszereket, amelyek az amparai két tábor orvosi ellátásához voltak szükségesek. Ezeket a helyi ADRA szállította Amparába. 
A betegek nagy része sebekkel érkezett abba az általános iskolai épületbe, amely átmenetileg orvosi rendelõként szolgált a magyar orvosok munkájához. A betegek közt sok volt a maláriás, rühes, tüdõbeteg, asztmás, de találtak himlõst és leprást is. A sebek és a sérülések ellátása, kötözése szinte folyamatos volt, de hasmenésest és hasi panaszokat is kezeltek. Az orvosi rendelés egész nap zajlott felváltva a két táborban. 
A betegek ellátása nagy kihívás volt a négytagú csoportnak és már az elsõ napokban kirajzolódott egy következõ orvos csoport kiküldésének szükségessége. 
Ennek tudatában szervezte meg az ADRA Hungary és a KARISZ a második orvos csoport kijutását, mely ugyancsak tíz napig végezte az egészségügyi munkát.  
A második orvos csoport Sitkei Péter ADRA munkatárs koordinálásában Dr. Benedek György, Dr. Pesti Imre, Dr. Belák Gergely ugyancsak a KARISZ delegálásban indult, hogy felváltsa a kinti szakembereket. A helyi emberek egészségi állapota nem csak testileg, de lelkileg is kritikus ponton volt, így a meglévõ gyógyszerkészítményekhez más, szükséges gyógyszereket is vitt a január 16-án indult második kontingens. 
  A két orvos csoport közel 2000 embert látott el a 20 nap alatt. 
A kinti egészségügyi munka nagy elõrelépés a magyar ADRA szervezetnek, hogy mint donor, teljesítse humanitárius feladatát, és aktívan bekapcsolódjon a nemzetközi ADRA ázsiai munkájába. Köszönjük, a nyolc önkéntes szakembernek a programban nyújtott segítségüket.   

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Fejlesztés

Az ADRA az AKCS-EU közös parlamenti közgyûlésén

2011. August 30.

2011-ben Magyarország történetében elõször tölti be hazánk az Európai Unió soros elnöki tisztét. Ez a történelmi lehetõség kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a Magyarországon még mindig új jelenségnek számító nemzetközi fejlesztési együttmûködés jobban meggyökerezzen és a gyakorlatban is megerõsödjön.

Drog prevenciós program
2005. September 22.
Pályázati felhívás
2019. October 24.
Földrengés Chile-n
2010. March 16.