A fedél nélkül maradt haitiak állandó nehézségekkel néznek szembe

 

Segélyezés, 2010. February 04. 1075

A fedél nélkül maradt haitiak állandó nehézségekkel néznek szembe

Port-au-Prince, Haiti – „Három napja a szabad ég alatt alszunk” – mondja Suzete Edmond, egy 51 éves nõ a Port-au-Prince-i Martissantból, aki beteg fiával volt kórházban január 12-én, amikor a földrengés kitört. A katasztrófa még mindig elevenen él emlékezetében.
„Mindenki kirohant” – mondja. „A szívem hevesen dobogott. Imádkoztunk, mert azt gondoltuk, hogy meg fogunk halni.”
 
Nem sokkal messzebb, a Port-au-Prince közelében fekvõ Carrefourban a 21 éves Michelle Nirline családi házukban vigyázott másfél hónapos kislányára, Talia-ra. Amikor a föld elkezdett remegni, azonnal fogta gyermekét, és kirohant vele a házból, ami rögtön össze is omlott mögötte.
„Nagyon megijedtem” – mondta.
 
A szerencsének vagy a gondviselésnek köszönhetõen Suzetenek és Michellenek sikerült életben maradni Haiti történelmének legnagyobb földrengésében. Egy pillanat alatt elveszítették otthonukat, hajléktalanná váltak.
 
A gyorsan összeállított sátortáborba néhány óra múlva érkeztek meg, ami a Carrefour-i Haiti Adventista Egyetem területén az osztálytermek, irodaépületek, a laboratórium és a központi iskolai kápolna között helyezkedik el. Ez egy lepedõkbõl álló város, melyeket a közeli fákról levágott ágakra és a leomlott épületekbõl származó salaktéglákra feszítettek ki. Ez az a hely, ahova ezrek jöttek ijedten és rettegve, látva, hogy az épületekbe már nem lehet bemenni; itt kezdte meg az ADRA a túlélõk részére a segítségnyújtást néhány nappal ezelõtt.
 
Suzete az összetákolt sátorban a földön ül, és a jelenlegi helyzetrõl beszél. Fáradtnak látszik. Mindent megtesz azért, hogy összetartsa szûkebb és tágabb értelemben vett családját – hét gyerek, egy beteg húg, és két unokahúg. Az utóbbi 15 nap nagyon kimerítette, miközben szeretteirõl gondoskodott. Negyvenhat éves húga egy lepedõvel letakart szõnyegen fekszik. Tavaly április óta küzd egy betegséggel, ami ágyhoz köti. Mióta a táborba érkezett, a kiszáradás szélén áll a hányás és a hasmenés miatt, amire még semmilyen ellátást nem kapott. Egy orvos, aki az ADRA-val együttmûködõ Global Medic-nél dolgozik, beszélgetésünk után fog érkezni hozzá, hogy segítséget nyújtson neki.
A katasztrófa a család szerény költségvetését is rendkívül megterhelte, ezért Suzete a piacon hitelre kezdett vásárolni rizst, kukoricát, kölest és hüvelyeseket. Már jónéhány napja így vásárol, és nem tudja, meddig lehet ezt így folytatni.
 
„Az élelmiszer kétszer-háromszor drágább lett a katasztrófa óta” – mondja. ”Isten megsegít” –teszi hozzá, miközben az égre néz.
 
„Nem tudjuk, meddig kell itt maradnunk” – mondja Michelle, aki azért aggódik, hogy milyen jövõ vár rá és gyermekére.
 
Az utóbbi héten az ADRA szétosztott több mint 159 tonna rizst, babot, olajat és sót a Carrefour-i táborban és Port-au-Prince más területein élõ fedél nélkül maradt embereknek, többek között egy 7000 fõt számláló táborban is. Az ADRA szoros együttmûködésben dolgozik az ENSZ Világélelmezési Programjával, hogy élelmet osszanak a földrengés túlélõinek Haitin.
 
„Az ADRA elsõdleges feladatának tekinti, hogy minél gyorsabban segélyt biztosítson a fedél nélkül maradt Haitiaknak, amire égetõ szükségük van” – mondja Luiz Camargo, az ADRA vészhelyzeti csoportjának tagja, aki a Világélelmezési Programmal együttmûködve szervezi az élelmiszer beszerzését és elosztását.
 
forrás: adra.org
 

Az ADRA egy non-profit szervezet, mely a világ több mint 125 országban végez gazdaságfejlesztõ, egészségmegõrzõ és oktatási tevékenységet, tekintet nélkül nemre, korra, fajra, politikai vagy vallási hovatartozásra. Mindezek mellett katasztrófahelyzetekben, háborúban is gyors segítséget nyújt.
Ön is segíthet.
 
Ha támogatni szeretné az ADRA munkáját és a Haitin élõket, kérjük, a következõ bankszámlaszámra küldje el adományát „Haiti földrengés” megjegyzéssel:
 
ADRA Alapítvány Katasztrófa Alap
11707024-20476487, OTP Bank Rt.
 
  

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Az ADRA orvosi segítséget kér

2010. January 27.

  Az orvosi ellátás, a gyógyszerek és a felszerelés hiánya jelenti a legnagyobb kihívást a földrengés-sújtotta Port-au-Princeben, tizenegy nappal azután, hogy több mint 111.000 ember meghalt és több ezren megsebesültek a modern idõk legszörnyûbb katasztrófájában – jelentette az ADRA. Az ADRA munkatársai szerint, akik a szervezet munkáját irányítják a haiti fõvárosban, az orvosi létesítményeknek még mindig nagy szükségük van gyógyászati eszközökre, különösen sebészeti eszközökre, mint pl.

A várakozás súlya
2010. February 04.
Vezetői látogatás
2018. February 28.
Felhívás
2013. June 05.