A várakozás súlya

 

Segélyezés, 2010. February 04. 1034

A várakozás súlya

Ez az eset nemrég történt meg velem. Biztos vagyok benne, hogy Önnel is történt már hasonló.
Van valami, amit végtelenül utálok: az orvosi szoba elõtt várakozni. Miután meglehetõsen sok várakozás után bejutottam a rendelõbe, az orvosnak csörgött a telefonja. Felvette, kiment a szobából, és 45 teljes percig nem jött vissza! Ez tûrhetetlen volt és óriási illetlenségnek tûnt …a mai napig.
 
Ma egy klinikánál álltunk sorban Luciane-nel. Karjában tartotta hét hónapos kisfiát, mint ahogy azt minden anya tenné. Ötéves kislánya a mamája szoknyája mögé bújt, és a kis vállán lógó táskába kapaszkodott játékosan. Mindkét gyerek három napja lázas volt. Luciane az aggodalom nehéz súlyát hordozta, érezve, hogy sehova sem fordulhat segítségért. De észrevettünk valami szokatlant? Amint említettem, álltunk. Egy sorban. És nagyon hosszú ideig nem kaptunk orvosi ellátást. Emberek 25 méter hosszú sora választott el minket a bejárattól, ugyanennyien álltak mögöttünk és mellettünk is. Még soha nem vártam orvosra úgy, mint ekkor.
 
A közel 15.000 ember között Luciane az egyik, aki a Haiti Adventista Egyetem területén, Carrefourban talált menedéket. A földrengés túlélõi, akik elveszítették otthonaikat, vagy féltek visszatérni az életveszélyes házakba, rögtön az egyetem nyitott területére özönlöttek, takarókból és ponyvákból készítettek maguknak sátrakat. Az ADRA késedelem nélkül élelemmel érkezett a helyszínre és néhány órán belül víztisztító berendezéseket helyezett üzembe, hogy az embereknek ivóvizet szolgáltasson. Luciane az elsõ naptól kezdve itt van.
 
A földrengés bekövetkezte óta azok, akik kritikus állapotban voltak, felemésztettek minden rendelkezésre álló orvosi kapacitást, így sokan nem jutottak elsõsegélyhez. Ezért ezen a héten az ADRA a Global Medic-kel karöltve egy felfújható kórházat állított fel, hogy a helyzeten javítson. A klinika óriási szükséget próbál ellensúlyozni. Mióta megnyílt, reménykedõ betegek hosszú sora kanyarog a bejáratnál. És a sor nem szûnik meg. Ebben a sorban álltam ma Luciane-val.
 
A türkizkék Mickey Egeres ernyõ ellenére, amit maga fölé tartott, a nap könyörtelenül tûzött ránk. A várakozást már nem percekben, hanem órákban lehetett mérni. Elviselhetetlennek éreztem a forróságot és az elõttünk kanyargó hosszú sort, de az orvosi segítséget végre hamarosan elérjük. Luciane nyugodtan és türelmesen várakozik.
 
Amint ott álltam vele a tûzõ napon, eszembe jutott legutóbbi látogatásom az orvosnál és vele szemben Luciane sorbanállása. Én autóval mentem. Csak 45 percig kellett várnom egy kényelmes széken, légkondicionált szobában! Ezért az én esetem már említésre sem méltó, és már eszembe sem jutott méltatlankodni miatta.
 
Luciane vállát viszont sokkal nagyobb teher nyomta. „Teljesen össze vagyok törve” – mondta, megpróbálva képet adni azokról a hatásokról, amik az utóbbi két héten érték. A háza megsemmisült, élõsködõ rovarok szúrásai ellen küzd minden éjjel, és attól fél, hogy gyermekeinek nem tud majd ételt vagy pelenkát adni. Õ maga ma még nem evett.
 
Négyszobás háza, ami innen két kilométerre állt, már nem létezik. Az „otthon” most egy kis szénakupac, fölötte egy ponyvával, ami némi védelmet nyújt. „Semmink sincsen, ami az otthonunkban megvolt” – mondja. De az új otthonra valószínûleg nagyon sokat kell várni. Õ tehát vár.
 
Ráadásul a férje elveszítette a munkáját. Az épület ahol dolgozott ledõlt, csakúgy, mint a város legnagyobb része. Hosszú idõ lesz, amíg ezeket újraépítik. Így õ is vár.
 
Itt a táborban, mikor még csak néhány nap választ el minket a földrengés szörnyûségeitõl, nehéz reményt találni. De sok, Luciane-hoz hasonló család reménykedik, mert sok ADRA-támogató, amikor szembesült a Haitit elpusztító földrengés híreivel, nem várt. Rögtön részvéttel válaszoltak és a segítség úton volt – azonnal!
 
Sok család, köztük Luciane családja is naponta kapnak támogatást azoktól, akik nagylelkûen adakoztak, hogy az ADRA segíteni tudja a Haitin élõket. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki segít enyhíteni ezt a nehéz terhet, amit a Haitiak hordoznak.
Ahogy átutaztam Port-au-Prince-en, szomorúan szemlélve a várost, amit mintha lebombáztak volna, nem volt nehéz észrevenni, hogy az eddig elvégzett munkánál sokkal-sokkal több tennivaló maradt, hogy helyreállítsák Port-au-Prince városát és bekötözzék az emberek testi-lelki sebeit.
 
forrás: adra.org
 

Az ADRA egy non-profit szervezet, mely a világ több mint 125 országban végez gazdaságfejlesztõ, egészségmegõrzõ és oktatási tevékenységet, tekintet nélkül nemre, korra, fajra, politikai vagy vallási hovatartozásra. Mindezek mellett katasztrófahelyzetekben, háborúban is gyors segítséget nyújt.
Ön is segíthet.
 
Ha támogatni szeretné az ADRA munkáját és a Haitin élõket, kérjük, a következõ bankszámlaszámra küldje el adományát „Haiti földrengés” megjegyzéssel:
 
ADRA Alapítvány Katasztrófa Alap
11707024-20476487, OTP Bank Rt. 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Chile – az ADRA továbbra is segít

2010. March 16.

Chilében a külföldi kormányok támogatásával az ADRA továbbra is végzi segélyezési munkáját. A hatalmas erejû földrengést követõen a legszükségesebb élelmiszereket osztja a túlélõknek a katasztrófa által érintett területeken. A segélyezési munkáról felvételt készített a Chilei televízió, a TV Nacional, amikor kedd reggel sajtótájékoztatót tartott Hillary Rodham Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere és Michelle Bachelet, chilei elnök Santiago nemzetközi repülõterén.

Galina története
2018. August 15.
Karácsonyi dobozok
2020. January 08.