Az ADRA és a chilei kormány közösen irányítják a segélyezést

 

Segélyezés, 2010. March 16. 949

Az ADRA és a chilei kormány közösen irányítják a segélyezést

A halálos, 8.8-as erõsségû földrengést követõen, ami a valaha feljegyzett rengések egyik legerõsebbje, dél-közép-Chile leginkább érintett területein egyre inkább megjelenik a humanitárius krízis - jelentette az ADRA, aki együttmûködik a katasztrófára reagáló hatóságokkal, hogy segítséget nyújtsanak.
 
A Chilei Nemzeti Katasztrófavédelmi és Információs Iroda (ONEMI) arra kérte fel az ADRA-t, hogy segítsen azonnal élelmiszer és víz osztásával. A segélyszervezet és az ONEMI munkatársai már találkoztak, hogy megszervezzék a segélyezést. Ennek eredményeképpen az ADRA szombat délután indított útnak egy teherautónyi vizet Santiagoból Talcaba és Concepciónba, abba a két városba, melyek a rengés központjához a legközelebb voltak. Matracokat, takarókat, és más alapvetõ cikkeket is el fognak juttatni a rászorulókhoz.
 
Eközben az érintett területek – Curicó, Chillán, Talca, Concepción és Los Angeles - lakói továbbra is az utórengésektõl félnek. A szombat reggeli földrengés óta a U.S. Geological Survey (USGS, Geológiai Kutatóintézet) eddig több mint 105 utórengést jegyzett fel, melyek erõssége 5-ösnél erõsebb volt.
Az emberek elhagyták otthonaikat és sokan a szabad ég alatt alszanak, félve az utórengésektõl” – mondja Jorge Alé, az ADRA Chile ügyvezetõ igazgatója.
 
Az ONEMI szerint, amely folytatja az érintett területek felmérését a hadsereg és az országos rendõrség támogatásával, az áldozatok száma meghaladja a 700-at, a becslések szerint 500.000 otthon összeomlott és további 1.5 millió valamilyen mértékû kárt szenvedett.
„Az áldozatok száma még tovább emelkedhet” – mondja Sebastian Pinera, elnökjelölt, aki márciusban fogja átvenni irodáját.
 
Curicó, Talca, Chillán, Concepción és Los Angeles, amely városok a legerõsebb rengést szenvedték el, ivóvíz nélkül maradtak, jelentették a katasztrófavédelem munkatársai. Nagyjából kétmillió ember érintett közvetlenül, mondta Michelle Bachelet elnök szombaton egy televíziós interjúban.
A természet erõi nagyon súlyosan hatottak az országunkra, mondta Ms. Bachelet.
A történelem hetedik legerõsebb rengése, és a legerõsebb a 2004-ben az ázsiai cunamit elindító földmozgás óta, a lakók között széles körben okozott félelmet. Ez volt a legerõsebb rengés, ami Chilét megrázta az 1960-as 9.5-ös erejû földrengés óta.
 
„A föld úgy hullámzott, mint az óceán” – mondja Nancy Roa Vidal, az ADRA egyik támogatója Santiagoból. „Két percig rengett. Katasztrófaállapotban élünk.”
 
A földrengést követõ néhány órán belül az ADRA megkezdte a túlélõk szükségleteinek felmérését azon a területen, ahol a 105.000 dolláros kezdeti támogatást akarják felhasználni. Ezt a támogatást a nemzetközi ADRA, a Dél-Amerikai Körzeti Iroda, a Chilei Adventista Egyház és az ADRA Kanada adják. 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Újjáépítés a tűz után

2021. April 14.

Korábban tudósítottunk a 2020. december 4. napján történt kiskunhalasi tűzesetről, mely egy háromgyermekes családot érintett. Mutatjuk hogy áll az újjáépítés!