Az ADRA és a chilei kormány közösen irányítják a segélyezést

 

Segélyezés, 2010. March 16. 218

Az ADRA és a chilei kormány közösen irányítják a segélyezést

A halálos, 8.8-as erõsségû földrengést követõen, ami a valaha feljegyzett rengések egyik legerõsebbje, dél-közép-Chile leginkább érintett területein egyre inkább megjelenik a humanitárius krízis - jelentette az ADRA, aki együttmûködik a katasztrófára reagáló hatóságokkal, hogy segítséget nyújtsanak.
 
A Chilei Nemzeti Katasztrófavédelmi és Információs Iroda (ONEMI) arra kérte fel az ADRA-t, hogy segítsen azonnal élelmiszer és víz osztásával. A segélyszervezet és az ONEMI munkatársai már találkoztak, hogy megszervezzék a segélyezést. Ennek eredményeképpen az ADRA szombat délután indított útnak egy teherautónyi vizet Santiagoból Talcaba és Concepciónba, abba a két városba, melyek a rengés központjához a legközelebb voltak. Matracokat, takarókat, és más alapvetõ cikkeket is el fognak juttatni a rászorulókhoz.
 
Eközben az érintett területek – Curicó, Chillán, Talca, Concepción és Los Angeles - lakói továbbra is az utórengésektõl félnek. A szombat reggeli földrengés óta a U.S. Geological Survey (USGS, Geológiai Kutatóintézet) eddig több mint 105 utórengést jegyzett fel, melyek erõssége 5-ösnél erõsebb volt.
Az emberek elhagyták otthonaikat és sokan a szabad ég alatt alszanak, félve az utórengésektõl” – mondja Jorge Alé, az ADRA Chile ügyvezetõ igazgatója.
 
Az ONEMI szerint, amely folytatja az érintett területek felmérését a hadsereg és az országos rendõrség támogatásával, az áldozatok száma meghaladja a 700-at, a becslések szerint 500.000 otthon összeomlott és további 1.5 millió valamilyen mértékû kárt szenvedett.
„Az áldozatok száma még tovább emelkedhet” – mondja Sebastian Pinera, elnökjelölt, aki márciusban fogja átvenni irodáját.
 
Curicó, Talca, Chillán, Concepción és Los Angeles, amely városok a legerõsebb rengést szenvedték el, ivóvíz nélkül maradtak, jelentették a katasztrófavédelem munkatársai. Nagyjából kétmillió ember érintett közvetlenül, mondta Michelle Bachelet elnök szombaton egy televíziós interjúban.
A természet erõi nagyon súlyosan hatottak az országunkra, mondta Ms. Bachelet.
A történelem hetedik legerõsebb rengése, és a legerõsebb a 2004-ben az ázsiai cunamit elindító földmozgás óta, a lakók között széles körben okozott félelmet. Ez volt a legerõsebb rengés, ami Chilét megrázta az 1960-as 9.5-ös erejû földrengés óta.
 
„A föld úgy hullámzott, mint az óceán” – mondja Nancy Roa Vidal, az ADRA egyik támogatója Santiagoból. „Két percig rengett. Katasztrófaállapotban élünk.”
 
A földrengést követõ néhány órán belül az ADRA megkezdte a túlélõk szükségleteinek felmérését azon a területen, ahol a 105.000 dolláros kezdeti támogatást akarják felhasználni. Ezt a támogatást a nemzetközi ADRA, a Dél-Amerikai Körzeti Iroda, a Chilei Adventista Egyház és az ADRA Kanada adják. 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Segélykoncert Gödöllőn

2018. August 30.

Közterületen elhelyezhető félautomata defibrillátor (AED) vásárlását támogattuk Gödöllőn.

Viski Élelmezési Projekt
2005. December 01.