Az ADRA oltási és HIV-megelõzõ programja Haitin

 

Segélyezés, 2010. March 23. 615

Az ADRA oltási és HIV-megelõzõ programja Haitin

Nagyszabású oltási és HIV-megelõzõ program van folyamatban Haitin annak érdekében, hogy Port-au-Prince egyik táborában, amelyben több mint 20.000 fedél nélkül maradt ember él, minimalizálják a járványok terjedését – jelentette az ADRA.
 
„Olyan helyeken, ahol az emberek ennyire közel élnek egymáshoz, rendkívül magas a fertõzõ betegségek terjedésének a veszélye” – mondja Sandra Golles, az ADRA Haitin mûködõ Vészhelyzetkezelõ Központjának egészségügyi koordinátora. „Reméljük, hogy folyamatos egészségügyi tevékenységeink meg fognak elõzni egy lehetséges járványt.”
 
Az ADRA több hete folytatja a nagyszabású oltási programot, eddig több mint 6000 oltást adtak be a táborban élõknek: csecsemõknek, gyerekeknek, felnõtteknek diftéria, szamárköhögés, tetanusz, kanyaró és rubeola ellen. Az ADRA gyerekek részére A-vitamint biztosít vakság megelõzõsére, valamint féregtelenítõ gyógyszereket. Ezen a héten az ADRA az oltást további két táborra és a Nõi Központra terjesztette ki.
 
A kampányt az Egyesült Államok társadalombiztosítása támogatta, segítséget nyújtott a Haiti ápolónõk képzésében, akik közül sokan a katasztrófa miatt váltak hajléktalanná, és jelenleg ideiglenes táborokban élnek. Idõközben a WHO is sok szükséges eszközt adott az oltási programhoz: fecskendõket, szappant, valamint magát az oltóanyagot is. A kampány a Haiti Egészségügyi Minisztérium együttmûködésével valósult meg, amely rutinvizitek formájában látogatja az oltási pontokat.
 
Az ADRA jelenlegi célja 14.000 ember beoltása. A folyamatban lévõ kampány a Haiti Egészségügyi Minisztérium egy nagyobb programjának része, amelyet a Pán-Amerikai Egészségügyi Szervezet, a WHO, az ENSZ Gyermekélelmezési Alapja, és más független szervezetek támogatnak.
 
Ezen kívül az ADRA több mint 3000 óvszert osztott szét a táborban, hogy csökkentse a HIV és más nemi betegségek terjedésének veszélyét. További tervek vannak készülõben, hogy oktatásokat tartsanak a nemi betegségek megelõzése érdekében. Ez azért is különösen fontos, mivel a karibi térségben Haitin a legmagasabb a HIV-vel fertõzöttek aránya.
 
„Nincs példa arra, hogy ilyen nagy természeti katasztrófa ért egy országot, ahol ennyire magas a HIV elterjedése” – mondja Mr. Michel Sidibé, az UNAIDS vezérigazgatója.
A januári földrengés elõtt megközelítõleg 120.000 HIV-fertõzött élt Haitin, ahol a népesség több mint 9 millió fõ – nyilatkozta az ENSZ. 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

A vörösiszap

2010. October 06.

„Zacher Gábor toxikológus szerint ez a szerencsétlenség is tanulságul szolgálhat, hogy mennyire nem vagyunk felkészülve egy kémiai katasztrófára. Mint mondta, nem emlékszik arra, hogy akár csak az elmúlt tíz évben lett volna olyan katasztrófa- gyakorlat, ahol kémiai balesetet szimuláltak volna. A vörösiszap 13,5 pH-értékû anyag, amely több fémet is tartalmazhat: alumíniumot, szilicíumot, nátriumot, magnéziumot, vas-oxidot, kalciumot, vanádium-oxidot.

1%-os felhívás
2018. January 22.