Folyamatos feszültségek a segélyre váró túlélõk között

 

Segélyezés, 2010. February 02. 963

Folyamatos feszültségek a segélyre váró túlélõk között

Bár a segélyek folyamatosan érkeznek Port-au-Prince különbözõ pontjaira, állandó feszültség tapasztalható a túlélõk között, akik élelmet, vizet és alapvetõ cikkeket keresnek – továbbra is ezek a legfontosabbak a fedél nélkül maradt lakosság körében – jelentette az ADRA.
 
„Nagyon nehéz élelmet találni. Az emberek szinte agyonnyomnak, hogy ételhez jussanak,” – mondja Michele, egy fiatal nõ, aki nyolc hónapos terhes, és jelenleg egy ideiglenes táborban él Carrefourban, Port-au-Prince mellett. Az utóbbi napokban a táborban élõ szomszédoktól függött, õk szereztek neki élelmet az osztások alkalmával.
 
Az ADRA arra számít, hogy az élelemhez való könnyebb hozzáférés enyhíteni fog a feszültségen. Január 25-én az ADRA közel 45 tonna rizst, babot, olajat és sót osztott szét kb. 15.000 hajléktalan túlélõnek, akik a Port-au-Prince-i Haiti Adventista Egyetem táborában élnek.
„Az ADRA által osztott étel jelenti a válaszvonalat az élet és a halál között emberek ezreinek, akiket ez a katasztrófa sújtott” – mondja Julio Munoz, az ADRA Haitin mûködõ vészhelyzet-kezelõ csoportjának tagja.
 
Az élelmiszerosztást a helyi rendõrség és a Brazil békefenntartók támogatásával valósították meg. Ez volt a legutóbbi a számos ételosztás közül, amit az ADRA a január 12-én bekövetkezett földrengés óta valósított meg.
 
Az ADRA már ez elõtt is nyújtott segélyeket, január 23-án élelmiszert, vizet, ruházatot és orvosi segítséget nyújtott 3.300 személy részére a katasztrófa-sújtott terület 11 pontján. A segélyezettek között több mint 1000 gyerek is volt, akik a helyi árvaházakban élnek Carrefour környékén. Ezek a gyerekek alapvetõ élelmiszereket kaptak: kenyeret, banánt, rizst, kekszet és tejet, valamint pelenkákat és több mint 8000 flakon Pedialyte rehidratáló oldatot, amely a hasmenés vagy hányás miatt veszített folyadékot és elektrolitokat pótolja.
 
Az ADRA szétosztott ezeken kívül 5.5 tonna babot, 2.880 liter olajat, és több mint 500 kg sót, melyeket a Világélelmezési Program biztosított, valamint 20.000 darab 200 ml-es magas tápértékû italt, melyet a Spanyol Nemzetközi Együttmûködési Ügynökség bocsátott rendelkezésre, és két helyi iskola 2000 tanulójának lesz elegendõ egy hétre.
 
„A fõvárosban milliók maradtak alapvetõ ellátás nélkül,” – mondta Munoz. „Az ADRA elkötelezte magát a Haitin élõk iránt, és továbbra is segíteni kíván nekik, hogy enyhítse szükségleteiket.”
 
forrás: adra.org 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Összefogás Farkaslyukon - helyzetjelentés

2021. June 09.

A Szemán család leégett házának újjáépítése a vége felé közeledik. A helyszínen jártunk, hogy megnézzük az összefogás eredényét: a család felújított otthonát.

Élhetőbb körülmények
2021. February 01.