Haiti: fenyegetõ betegségek, kritikus közegészségügy

 

Segélyezés, 2010. March 16. 815

Haiti: fenyegetõ betegségek, kritikus közegészségügy

Egyre növekszik annak a lehetõsége, hogy halálos betegségek törnek ki a földrengés-sújtotta Haitin. Ez még sürgetõbbé teszi a tiszta víz és az alapvetõ közegészségügyi ellátás megoldását, jelentette az ADRA.
 
Az ideiglenes sátrak mára alapvetõ termékei lettek Haitinek, számuk drasztikusan megnõtt a földrengés következtében. A fedél nélkül maradtak a nyílt területeken ideiglenes táborokat hoztak létre, amelyekben a lakók száma eléri a több tízezer fõt.
 
„Azzal, hogy ennyire sok ember az utcákon és ideiglenes táborokban él, egy lehetséges járvány kitörésének lehetõsége napról-napra növekszik” – mondja Ulrick Beaussejour, az ADRA Haiti közegészségügyi koordinátora. „Az ADRA megfelelõ vízellátást biztosít, valamint alapvetõ tisztálkodási lehetõséget és közegészségügyi ellátást nyújt, hogy folyamatosan javítsa az túlélõk életkörülményeit.
A Haiti Adventista Egyetem területén, ahol a becslések szerint jelenleg 15.000 túlélõ lakik, az ADRA a személyes tisztálkodás érdekében 60 zuhanykabint szerelt fel, 80 illemhelyet állított üzembe, és még több száz van folyamatban. Az ezeket használók útmutatást kaptak arra, hogyan lehet ezeket tisztán és mûködõképesen tartani, hogy ezt a projektet folytatni tudják.
 
 
Az ADRA a fedél nélkül maradtak táborában megszervezte a szemétgyûjtést is. Ebben a programban a „munkáért készpénz” elvet alkalmazzák, itt helyi önkéntesek dolgoznak, hogy tisztán tartsák az Egyetem területét. Ennek a projektnek az elsõ ütemét a Floridai Adventista Közösségi Szolgálat és a HNAE Floridai Konferenciája finanszírozza egy hónapig. Tervei szerint az ADRA legalább három hónapig szeretné folytatni ezt a programot.
 
„Az ideiglenes táborban most az legnagyobb feladatunk, hogy visszaszorítsuk a fertõzõ betegségek terjedését” – mondja Sandra Golles, az ADRA Haiti egészségügyi koordinátora. Megfelelõ közegészségügyi létesítményeket és tiszta vizet nyújtani létfontosságú feladat, hogy megakadályozzuk bizonyos betegségek terjedését, mint pl. a kolera és a tífusz.”
 
Az ADRA a Global Medic-kel való együttmûködése révén már több mint 4 millió víztisztító tablettát osztott szét, amellyel megelõzhetõ, hogy a túlélõk fertõzött vizet fogyasszanak, osztottak még ezen kívül rehidratációs sót, palackozott vizet, valamint egyéb eszközöket biztosítottak a vízellátáshoz. Ezen kívül 12 vízszolgáltató pontot hozott létre az ADRA, amelyek 55.000 haitinek biztosítanak ivóvizet.
A partnerszervezetek munkája által - mint a német és a portugál ADRA - túlélõk százezrei jutnak tiszta vízhez a számos víztisztító készülék segítségével, melyek közül a legnagyobb percenként 64 liter vizet ad.
 
Az ADRA összességében 500.000 embert lát el naponta tiszta vízzel.
 
A fedél nélkül maradt népesség hosszú távú túléléséhez kulcsfontosságú feladat a betegségek megelõzése és a népesség egészségének fenntartása. A U.S. Public Health Service-szel (az Egyesült Államok társadalombiztosítójával) együtt az ADRA egy programot indított el, amelyben az ideiglenes tábor lakói ingyenes oltásokat kaphatnak. Ennek keretében arra törekednek, hogy a felnõttek megkapják a tetanusz és a diftéria elleni védõoltásokat, és megelõzzék a gyerekek között olyan betegségek terjedését, mint a kanyaró, rubeola, diftéria, tetanusz, és a szamárköhögés. Gyerekek számára biztosítani fognak A-vitamint, ami segít az immunrendszer karbantartásában, valamint élõsködõk elleni gyógyszereket.
 
Az ADRA közegészségügyi ápolói valósítják meg az oltást, melyben segít a U.S. Public Health Service (az Egyesült Államok Társadalombiztosítása), a U.S. Navy orvosi csapata, a Haiti Egyetem végzõs orvostanhallgatói, valamint az amerikai tengerészgyalogság, akik a biztonságért felelnek.
A WHO (Világegészségügyi Szervezet) szolgáltatja a szükséges egészségügyi eszközöket: oltóanyagot, fecskendõket, szappant, vattát, és más szükséges kellékeket.
 
A táborokban élõk hosszú távú egészségének érdekében az ADRA azt tervezi, hogy számunkra egészségügyi oktatást ad, ami a higiéniát, az élelmiszerek biztonságos kezelését, a nemi úton terjedõ betegségek – mint pl. a HIV – kérdéskörét és a gyermekegészségügyet érinti, így bõvítve a helyi népesség ismereteit, hogy hatékonyan tudja végezni a folyamatban lévõ egészségügyi feladatokat, mialatt a helyreállítási munka folytatódik. 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Árvíz - Sátoraljaújhely

2010. August 31.

Az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány árvízi helyreállítási programja (az ADRA International támogatásával) a végéhez közeledik Sátoraljaújhelyen. A károsult lakóházak szárítását speciális épületkiszárító gépekkel végeztük a Kelet-Magyarországi Speciális Mentõ Egyesülettel közösen. Több, mint 200 családnak tudtunk segíteni.

ADRA Szerbia támogatása
2019. February 20.