Kelet-Afrika - Az évtized legsúlyosabb krízise

 

Segélyezés, 2011. August 30. 955

Kelet-Afrika - Az évtized legsúlyosabb krízise

Afrika keleti szegletében egyre súlyosbodik a humanitárius válság. Az Egyesült Nemzetek Humanitárius Ügyeket Szervező Irodája szerint kb. 12,4 millió embernek van szüksége életmentő segítségre, és arra számítanak, hogy 2011 decemberére a válság soha nem látott szintet fog elérni. Az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány egyre kiterjedtebb segélyezést folytat, hogy az ott élők élelmiszerhez és vízhez jussanak, és humanitárius segítséget nyújt az alultápláltaknak, és az éhezőknek.


Ez az évtized legsúlyosabb humanitárius válsága – mondja Emanuel da Costa, a Nemzetközi ADRA vészhelyzet-menedzselő csapatának igazgatója. Ennek a válságnak az oka a természet és az ember által okozott kihívások eredménye – teszi hozzá da Costa, utalva az esővíz nem megfelelő felhasználására, az emelkedő élelmiszerárakra, és a régióban tapasztalható jelenleg is fennálló konfliktusra.
 
Szomália öt területét nyilvánították éhínség-sújtotta övezetté. Az ADRA hálózat egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz, hogy az itt élőket segélyezzék. A régióban az érintett emberek száma mára elérte a 3.7 milliót. A szomáliai ADRA-tól érkező beszámolók szerint az érintett népesség 80 százalékának azonnali életmentő segítségre van szüksége. A 3.7 millióból több mint 500 000 alultáplált gyerek. A következő 12 hónapban ez a szám várhatóan még aggasztóbb lesz, elérheti a 780 ezret.

Az ADRA egy hat hónapos vészhelyzeti programot fog végrehajtani Puntland-ben és a közép-szomáliai területeken. A program során a helyi ADRA 140 teherautónyi vizet fog eljuttatni a veszélyeztetett közösségeknek, helyre fog állítani négy víztárolót és több fúrt kutat, ugyanakkor szükséges eszközöket oszt, úgymint lavór, szappan, vizeskanna, matrac, szúnyogháló a leginkább szükségben levő 400 családnak. Összességében kb. 19 000 fő fog részesülni az ADRA ezen juttatásaiból. Továbbá az ADRA növelni fogja az USAID (OFDA) által finanszírozott sürgősségi vízellátás és megélhetési segítségnyújtás programját az ország három északi területén. A beavatkozás során víznyerő pontokat állítanak helyre, úgymint vízgyűjtő medence, fúrt kutak, víztárolók, gátak, sekély kutak, ami a közegészségügy javulásához vezet, fejlesztik a higiéniás feltételeket, hozzájárulnak az élettér megtisztításához, hulladékgödröket ásnak, fürdési lehetőségeket építenek ki, mezőgazdasági képzéseket szerveznek, valamint jövedelemszerző tevékenységet ajánlanak fel több mint 93 000 személynek, akik közül 20 637-en menekülttáborban élő kitelepítettek.

Kenyában északon, keleten, és a Rift völgye területén tapasztalható a legnagyobb az alultápláltsági arány, amit az ország 2003 óta látott, 4 millió ember nélkülözi az élelmiszer-segélyeket országszerte. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala legfrissebb jelentése szerint nagyjából 1500 aszály-vagy konfliktus sújtotta szomáliai érkezik a Dadaab-i létesítménybe minden nap. Az északkeleten elhelyezkedő Dadaab a világ legnagyobb menekülttábora, több mint 397 000 menekültet fogadtak be. Június 6 óta több mint 77 ezren érkeztek ide Szomáliából, és az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint az érkezők 40 százaléka súlyosan alultáplált gyermek.

Kenyában az ADRA folyamatban lévő munkájának részeként a leginkább szükségben lévő háztartásoknak osztanak élelmiszer-csomagokat két hónapon át. A csomagokban gabona, hüvelyesek, növényi olaj, jódozott só található, és egy speciális kukorica-szójabab keverék öt év alatti gyerekek részére.

A jobb vízellátás érdekében a kenyai ADRA üzembe helyezett három 10 000 literes víztartályt két iskolában és egy helyi egészségügyi központban, és nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy további öt víztartályt állítson üzembe, hogy a lakosság vízhez jusson. Annak érdekében, hogy a víz iható legyen, az ADRA több mint 1 millió PUR és Aquatab víztisztító tablettát és tasakot fog szétosztani, a Global Medic adományaként az érintett közösségeknek Kasaalában és Kenya északkeleti területén.

  

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Vezetői látogatás

2018. February 28.

Vendégünk volt Joao Martins, az ADRA EU igazgatója

ADRA Tábor 2009
2009. December 03.
ADRA tábor 2019.
2019. August 13.