Újabb erõs földrengés rázta meg Haitit

 

Segélyezés, 2010. January 27. 1038

Újabb erõs földrengés rázta meg Haitit

 

Az ADRA figyelme a több ezer fedél nélkül maradt túlérõre irányul
 
Ismét erõs földrengés volt Port-au-Prince mellett január 20-án reggel, ami újabb riadalmat keltett a helybéliekben. Az ADRA több ezer fedél nélkül maradt túlélõnek nyújtott orvosi segítséget a múlt héten bekövetkezett katasztrófa óta – jelentették az ADRA munkatársai.
 
„Még mindig nem biztonságos hazatérni otthonainkba – mondja Michel, egy 26 éves helybéli fiatalember, aki a Haiti Adventista Egyetem és a Haiti Adventista Kórház által mûködtetett ideiglenes sátortáborban lakik. Az ADRA a Port-au-Prince melletti Carrefour-ban állította fel a tábort, ahol közel 25.000 fedél nélkül maradt ember ellátását próbálják megoldani.
 
A 6.1-es erõsségû rengés a Haiti fõváros nagy részét lerombolta, így a városban lakók többsége hajléktalanná vált.
 
„Emberek ezrei élnek jelenleg összetákolt sátortáborokban, ahol az élelmezés és a közegészségügy teljesen bizonytalan” – mondja Richard Jaqua, aki az ADRA logisztikai munkáját irányítja Haitin.
Január 18-án az ADRA közel 13.000 magas energiatartalmú kekszcsomagot osztott szét, mint az Egyesült Nemzetek Világélelmezési Programjának támogatását. Minden egyes csomag egy személy öt napi tápanyag-szükségletét fedezi. A segélyezés elsõsorban a kórház és az egyetem területén élõ több ezer fõ részére történt, de Port-au-Prince több pontján is osztottak. Az élelmiszerosztás jelenleg kulcsfontosságú, mivel a fõváros megmaradt boltjainak és piacainak ellátása nagyon lecsökkent, az árak pedig rendkívül magasak – mondja Jaqua.
 
Az ADRA elsõdleges feladatai közé sorolja a fedél nélkül maradtak ivóvíz-ellátását és egészségügyi ellátásukat.
 
 
Az ADRA a kanadai központú Global Medic-kel együttmûködve tiszta vizet szolgáltat az egyetem táborában élõ 25.000 embernek, valamint három másik ponton is vízellátó helyeket hoztak létre a környéken, melyek jelentõsen megnövelik az ADRA vízszolgáltatási kapacitását.
Mivelhogy rendkívül kevés a rendelkezésre álló energia, az ADRA-nak alternatív megoldásokat kellett találnia, hogy mûködtetni tudja a tiszta vizet adó rendszereket. Egyes esetekben motorkerékpárokkal hajtották meg a berendezést – mondta az ADRA egyik munkatársa.
Az ADRA további 20 helyen szeretne vízellátást nyújtani a térségben, valamint reményei szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége további vízszolgáltató berendezésekkel fogja támogatni a térséget. Eddig több ezer víztisztító tablettát osztottak szét, melyek 20 perc alatt képesek egy liter vizet megtisztítani.
 
Rendkívül fontos kérdés a több ezer fedél nélkül maradt körében a közegészségügy, amelyen kezdeti lépésként 60 illemhely megépítésével próbálnak javítani.
Az ADRA az International Aid-tõl érkezett közel fél tonna és a Heart to Heart International-tõl kapott 15.000 dollár értékû egészségügyi eszközt fog szétosztani. Szintén együttmûködik az ADRA-val a Food for the Poor (Étel a szegényeknek) szervezet, amely az élelmezésben és az orvosi ellátásban segít; a Johanniter International, amely egy non-profit szervezet és kórházaknak nyújt orvosi felszerelést; a GARSA, egy kolumbiai mentési és segélyezési csoport, akik kapcsolatban állnak az ADRA Kolumbiával; az International Relief and Development (Nemzetközi Segélyezési és Fejlesztési szervezet); valamint Puerto Rico-ból több támogató.
 
Ahhoz, hogy a segítség gyors és folyamatos legyen, az ADRA képzéseket tart az önkéntesek részére. Továbbra is folyamatos az élelmiszer és az orvosi ellátás folyósítása.
 
Az ADRA hálózatának tagjai kezdeti támogatásként 572.000 dollárt gyûjtöttek Haitinek, a támogató ADRA-szervezetek között ott van az ADRA International, Új-Zéland, Cseh Köztársaság, Anglia, Ausztrália, Kína, Dánia, Svájc, Norvégia, Kanada, Írország, Portugália, Svédország, Hollandia, Ausztria, és Japán.
 
forrás: www.adra.org