Vízhiány, hajléktalanság és humanitárius krízis Haitiben

 

Segélyezés, 2010. January 27. 512

Vízhiány, hajléktalanság és humanitárius krízis Haitiben

 

Általános hajléktalanság és vízhiány jellemzi Haiti földrengés által elpusztított fõvárosát, Port-au-Prince-t, ami rohamléptekkel közeledõ humanitárius válsághoz vezethet. Túlélõk ezrei keresnek ivóvizet és biztonságos helyet, ahol meghúzhatják magukat, miután erõs földrengés rázta meg a várost és a környezõ településeket – jelentették az ADRA munkatársai, akik január 15-én érkeztek a Haiti fõvárosba.
A víz szinte jutalomnak számít – mondja Raymond Chevalier, aki az ADRA logisztikai feladatainak irányítását végzi Haitin. Arra számítunk, hogy a következõ napokban rendkívüli módon meg fog nõni a társadalmi feszültség különösen a túlzsúfolt területeken, hacsak nem biztosítjuk számukra az azonnali bõséges vízellátást, és más szükséges dolgokat. Haitiben, és fõleg Port-au-Prince-ben a víz- és az egészségügyi ellátás a legfontosabb feladat, a WHO szerint a népességnek csupán fele tud tiszta ivóvízhez jutni.
Az ENSZ szükséghelyzetekkel foglalkozó csoportjának elõzetes felmérése szerint Port-au-Prince és a környezõ települések közmûvei rendkívül nagy mértékben megsérültek. A földrengés által leginkább érintett területeken az épületek 50 százaléka megrongálódott vagy leomlott – közölte Ban-Ki-moon, az ENSZ fõtitkára tegnapi nyilatkozatában. A 3 milliós lakosság nagy része élelem, víz, fedél és áram nélkül maradt.
Az ADRA segélyeket oszt a Port-au-Prince mellett, Carrefour-ban található Haiti Adventista Egyetem területén, ahol 25.000 ember keresett menedéket a január 12-én bekövetkezett földrengés óta.
Az ADRA a Global Medic-kel együtt több mint 2 millió víztisztító tablettát és víztisztító eszközt oszt szét. Január 16-án egy új szállítmányt indítottak útnak a Toronto’s Pearson repülõtérrõl Haitire, amely további tablettákat és rehidratációs sót tartalmazott. Ezen kívül már megkezdte mûködését egy orvosokból és egy mentõegységbõl álló csapat, akik a sérültek ellátását végzik. A csoport ezen kívül egy felfújható tábori kórházat is fel fog állítani, ahol egészségügyi segítséget fognak nyújtani. A helyi segélyezési csoportokat ki fogják képezni ennek az üzembehelyezésére, használatára és karbantartására, így ez mûködni fog mindaddig, amíg szükség lesz rá.

 

forrás: www.adra.org 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Gyermeküdültetés (2004-2008)

2008. December 01.

Az Alapítvány nyári karitatív, kézmûves, közösségi és önértékelés fejlesztõ táborában 2004-2008-ig 600 hátrányos helyzetû, árva gyermek valamint fogyatékkal élõ gazdagodhatott életre szóló élménnyel. 2007-2008-ban 30 hajléktalanságból kikerült gyermeket láttunk vendégül a Dél- Erdélyi Zarnestibõl. A költségeket megosztva a Dél-Erdélyi Egyházterület és az ADRA vállalta.

Kedves támogatóink!
2010. October 27.