Bejrút romjain – Ez rosszabb, mint a polgárháború

 

Segélyezés, 2020. August 07. 1022

Bejrút romjain – Ez rosszabb, mint a polgárháború

Augusztus 4-én katasztrofális robbanás rázta meg Bejrútot. Libanon már ez előtt is kritikus helyzetben volt a magas munkanélküliség és a növekvő szegénység miatt, melyet a koronavírus csak tovább súlyosbított. 2750 tonna ammónium nitrát robbant fel a fővárosban, rendkívüli krízisbe taszítva ezzel az országot.

Eliane Abikheir, az ADRA Libanon projektvezetője egész életében Bejrútban élt, és két háborút is átélt. Úgy gondolja az ország soha nem volt ilyen mély válságban, mint most.

 

Soha ilyet még nem tapasztaltak

A város romjairól készült felvételek poszt-apokaliptikus benyomást keltenek. Eddig 135 személy esetében állapították meg a halált, a sebesültek számát 5000-re becsülik, mely számok tekintetében emelkedés várható (https://adra.org/beirut-explosion-adra-disaster-response-teams-step-up-emergency-assistance-to-help-first-responders-and-survivors). Az ADRA, mint a Hetednapi Adventista Egyház világszéles fejlesztési és vészhelyzet-kezelési szervezete, fenntartható fejlesztési programokat támogat és katasztrófákban nyújt segítséget. Munkatársai most megtesznek minden tőlük telhetőt a kaotikus Bejrútban.

 

A koronavírus és pénzügyi gondok miatt a főváros kórházi kapacitása már eleve közel volt az összeomláshoz, ami miatt nem volt megfelelően felszerelve egy ilyen esemény kezelésére. A kikötő, ahol  több ezer tonna műtrágya repült levegőbe, az egész ország importjának központja volt, ide értve a fontos orvosi eszközöket is.

 

- A robbanás elpusztította az ország két legnagyobb és legfontosabb kórházat. Az egészségügyi személyzet már előtte is felszerelés és gyógyszerhiánnyal küzdött és a kórházak kapacitása közel volt az összeomláshoz. Most kikötőnk sincs, hogy fogadjuk az új felszereléseket - mondta Abikheir.

Mikor bekövetkezett a robbanás, az ADRA irodában volt kolléganőjével Jacqueline-nel, akivel sokáig dolgoztak aznap. Először azt hitte, földrengés történt.

- 65 éves vagyok és sok robbanást átéltem már életemben. Mikor az első robbanást hallottuk, nem tudtuk mire véljük. Azt gondoltam, hogy biztosan földrengés volt. Néhány másodperc múlva egy sokkal hangosabb robaj volt, üvegszilánkok repültek körülöttünk és mi beugrottunk az asztal alá. Jacqueline pánikba esett, én pedig Istenhez imádkoztam. Soha azelőtt nem tapasztaltam még hasonlót – mondta a projektvezető.

 

Szerencsére egyikük sem sérült meg, de elmondta, hogy sok közeli barátját veszítette el a robbanás következtében.

- Korábban a kikötői övezetben laktam és nagyon sok jóbarátom és volt szomszédom halt meg. Ez hihetetlenül szomorú.

Szeretné, ha minél több ember kapná meg a szükséges segítséget ebben a krízisben? Használja az oldal tetején lévő PayPal gombot, vagy az elérhetőségeinknél található számlaszámot!

 

- Válságban vagyunk és ezúttal segítségre van szükségünk

 

Libanonban két hétre veszélyhelyzetet hirdettek a teljes országra kiterjesztve. Még a robbanás előtt, mely nagyjából 300 ezer embert tett hajléktalanná, majdnem a népesség fele élt a szegénységi küszöb alatt.

A tény, hogy az országot lezárták a világjárvány miatt, nem járul hozzá a megoldáshoz, mint ahogy az sem, hogy a népesség 30%-a munkanélküli volt. Pénz, munka és menedék nélkül hatalmas tömegek szorulnak azonnali segítségre.

 

Abikheir úgy írja le a helyzetet, mint ami rosszabb, mint amit a ‘70-es és ’80-as években a polgárháború idején átéltek.

- Sosem voltunk olyan mélyen, mint most mind gazdasági, politikai és humanitárius szempontból. De amikor körbejárom az utcákat, még mindig embereket látok, akik egymáson szeretnének szegíteni, akik vizet és ételt osztanak, akik újjá akarják építeni házaikat nem csak a maguk, hanem mások számára is. Az egyetlen pozitív dolog, amit a válságban látok, hogy mennyi ember akar segíteni. Ez segít abban, hogy tudjuk: nem vagyunk egyedül. (Az ADRA nem hagy magadra! – szerk.)

 

Abikheir maga is segít, ahol tud. Az ADRA Libanon Bejrút utcáin van, hogy vizet és a legszükségesebb eszközöket biztosítson a tűzoltók és a dolgozó civilek számára. A szervezet ágyakkal és áramfejlesztőkkel is segít, mivel a város nagyobb része áram nélkül maradt. Számos ADRA csapat most is keményen dolgozik hogy a túlélő gyermekeket és családokat segítse vízzel, élelemmel és menedékkel, ahol aludhatnak.

 

- Válságban vagyunk és ezúttal segítségre van szükségünk. Az embereknek szükségük van az alapvető dolgokra, mint étel és víz, de szükség van anyagi támogatásra, hogy képesek legyenek újjáépíteni a házaikat. A legtőbben nem adták fel, de nem tudják egyedül megcsinálni. Ez egy rendkívüli helyzet – hangsúlyozta Abikheir.

 

Az ADRA önkéntesekkel, helyi kormányzati szervekkel és partnerekkel dolgozik együtt Bejrútban nagyobb fejlesztési programokon. Szeretne segíteni, hogy még  több ember részesüljön gondoskodásban? Adakotton és használja az oldal tetején lévő PayPal gombot, vagy az elérhetőségeinknél található számlaszámot!


 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Segélykoncert az ASI konferencián

2023. September 25.

2024. nyári programjaira kaptunk anyagi felajánlásokat a rendezvényen