Vészhelyzet kezelés a horvátországi földrengés helyszínén

 

Segélyezés, 2021. January 08. 789

Vészhelyzet kezelés a horvátországi földrengés helyszínén

Az ünnepek sajnos nem teltek zavartalanul a horvátországi Petrinja városának és annak környezetében lévő falvak lakói számára. A horvátországi Perinját és környékét 2020. december 28-án 5,2-es, 29-én 6,4-es erősségű földrengés rázta meg. A katasztrófa közel 64 000 embert érintett. Sokan az első éjszakákat az autójukban töltötték, mert tartotttak a további rengések, illetve az utórengések hatásaitól. Petrinja történelmi belvárosa, melyet a háború után építettek újjá, teljesen tönkre ment. Az érintett területen az esemény utáni napokban is sorra dőltek össze az épületek. Az idén nem ez volt az első alkalom, hogy az ország lakói ilyen helyzettel kellett szembenézzenek. A folyamatos bizonytalanság, a bármikor beköveztező újabb rengéstől való félelem pszichésen is sokakakt megvisel.

Az ADRA helyi irodájának munkatársai a katasztrófát követő napokban 9 településen kaptak lehetőséget a humanitárius segítségnyújtás koordinálására. Ennek keretében élelmiszert és vizet osztottak a helyiek számára, illetve a nemzetközi hálózat segítségével megkezdté a szükségletek felmérését a hosszabb távú helyreállító programok előkészítéseként. 

A magyarországi ADRA iroda felajánlotta segítségét a helyreállításban, és 5 fős csapat áll készenlétben, hogy a helyreállítás munkálataiban segédkezzen. 1600 € összeget utalt át az összegyűlt adományokból a helyiek megsegítésére és továbbra is  fogadja a pénzügyi felajánlásokat, melyet továbbít a horvát partnerszervezetnek. A pénzügyi segítség ilyen esetekben azért hangsúlyos, mert a katasztrófa helyszínén a szükségletekről közvetlen információval rendelkező iroda helyi termékek és szolgáltatások vásárlásával a helyi gazdaságot erősíti, mely a világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt egyébként sem volt túl jó állapotban.

A tevékenységről naprakész információk Facebook és Instagram oldalainkon olvashatók.


 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

2017. decemberi tevékenységek összefoglalója

2018. January 10.

A 2017. december folyamán végzett segélyezési tevékenységek, illetve a gyermektáborhoz kapcsolódó programok összefoglalása.

Az ADRA munkája Haitin
2010. January 27.
ADRA tábor 2019.
2019. August 13.
Karácsonyi dobozok
2020. January 08.