Kármentesítési munka folytatása a horvátországi földrengés sújtotta területen

 

Fejlesztés, 2021. March 17. 743

Kármentesítési munka folytatása a horvátországi földrengés sújtotta területen

2020. december 28-án 5,2-es, 29-én 6,4-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A rengés epicentruma 10 Km-rel a felszín alatt, Petrinja közelében volt, Zágrábtól 46 Km-re, mely a szomszédos országokban is érezhető volt. A katasztrófának 7 halottja és 26 sérültje volt, összesen mintegy 64 000 embert érintett Petrinja és Glina megye teljes területén, illetve részlegesen Sisak (Sziszek) megye területén.

A horvát ADRA 2020. december 31. napján hivatalos megbízást és felhatalmazást kapott a humanitárius koordináció ellátására összesen 21 településen.

Az ADRA Alapítvány 2021. januárjában személyes jelenléttel járó segítséget nyújtott az épületkárok részleges vagy teljes helyreállításában, különös tekintettel a tetőszerkezeti károkra, melyről korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Az ADRA S.T.A.R. (Special Tools And Rescue – különleges eszközök és mentés) 6 fős egységének előző küldetésekor is felmerült már egy esetleges újabb beavatkozás szükségessége, tekintettel arra, hogy a horvát ADRA nem rendelkezett műszaki ismeretekkel rendelkező személyzettel, mely akár a kisebb javítási munkákat tudta volna végezni.

Az egyeztetések során végül a két ADRA iroda megegyezett egy újabb, ezúttal 3 napos küldetés megszervezésében, melyre 2021. március 9. és 11. között került sor.

A második S.T.A.R. csapat tagjai a következők voltak:

Dudás Győző József – önkéntes, ács-tetőfedő

Kis József - önkéntes, ács-tetőfedő

Barabás Béla – önkéntes, fémszerkezet építés, hegesztés, segéderő

Sitkei Zoltán – munkatárs, ADRA Alapítvány, ipari alpinista

A helyreállítási munkák a korábbiakhoz hasonlóan tetőcserepek visszarendezése, és kéményjavítás volt. A három nap alatt összesen 10 helyreállítási munkát végzett az egység jellemzően idős helyi lakosok ingatlanjain, melyeket a tulajdonosok koruknál és/vagy fizikai állapotuknál fogva nem tudtak volna elvégezni.

A horvátországi földrengés károsultjai megsegítésére egy jelenleg is futó 3 hónapos projekt van folyamatban, melyben egy 2 fős egységet alkalmaz a horvát ADRA a kisebb javítások elvégzésére. A két fő az ADRA S.T.A.R. csapattal együtt dolgozott a három nap során, így tapasztalatot szerezve a munkák elvégzésének technikai kivitelezéséről. A jelenleg folyamatban lévő programot követően az összegyűlt 3000 € összeggel szeretnénk támogatni egy család könnyűszerkezetes otthonhoz jutását, melyhez további adományokat is várunk. Ezzel kapcsolatban további információkat a közeljövőben fogunk adni honlapunkon és közösségi média oldalainkon.

Köszönjük adományozóink segítségét, akik nélkül nem tudtunk volna bekapcsolódni a segítségnyújtásba!

A horvátországi földrengés helyszínén végzett részletes beszámolók megtalálhatók a dokumentumok/beszámolók menüpontban.


 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Fejlesztés

Élet lehelete program Baján

2023. April 24.

Baja Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának munkatársai alapszintű újraélasztés képzésben vesznek részt.