Készenlét az orosz-ukrán konfliktus kapcsán

 

Segélyezés, Szerző:Sitkei Zoltán - 2022. February 25. 649

Készenlét az orosz-ukrán konfliktus kapcsán

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kárpátaljai ADRA iroda vezetőjével, Dr. Pircsák Alberttel a konfliktus kitörése óta. Az este és az éjszaka (2022.02.24-25.) folyamán nem érkeztek annyian Munkácsra, mint számították, mert a Vereckei hágón forgalmi dugó alakult ki. A Kijev-Munkács közötti utat normál esetben kb. 8 óra alatt lehet megtenni, most ugyanez az út 24 óra. Tegnap már a piacon nem voltak elérhetők az alapvető élelmiszerek. Nem tudni, hogy ez időleges, vagy hosszabb ideig így lesz.

Ma délelőtt sorozóbizottságok kezdték meg a munkájukat, akik első sorban azokkal foglalkoznak, akik korábban teljesítettek már katonai szolgálatot. De nem lehet tudni, hogy ez mennyire fog kiterjedni a férfi lakosságra. Minden esetre férfiak már tegnap sem hagyhatták el az országot.

Ma a magyar határőrizeti szervektől az az információ érkezett, hogy az ukránok nem engednek át már senkit. Magyar útlevéllel sem. Valami jogi lehetőséget találtak arra, hogy megakadályozzák a Magyarországra utazást.

Közben a magyar oldalon megkezdtük a kapacitások felmérését az esetleges érkezők fogadását illetően. Készenlétben vagyunk.

Önkéntesek, gépjárművek, sofőrök. Stratégiai partnerünk, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület úgyszintén.

Ha megnyílik a lehetőség, segélyszállítmánnyal készülünk Kárpátaljára.

Amire rövid távon szükség lesz, az

1. élelmiszer

Helyben minden elérhető egyelőre. Kérdés, hogy bizonyos termékek meddig lesznek megvásárolhatók, hiszen az oroszok az összes keleti stratégiai hidat, vasutat szétlőnek - egy részét már el is intézték... Tudjuk, hogy az ukrán gazdaság nem áll túl fényesen, így ameddig lehet, ott helyben célszerű elkölteni a pénzt, hogy a helyi gazdaságot támogassuk.

2. fekhelyek és takarók

Albert most néz utána annak, mennyiben elérhetőek ezen termékek helyben. Kapcsolatban maradunk és értesít a fejleményekről. Jó lenne ezt is helyben megvenni, ha van rá lehetőség.

A helyzet támogatására adomány "Ukrajna" megjegyzéssel az alábbi számlaszámra utalással juttatható:

ADRA Alapítvány

OTP 11707024-20476487


 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Segélyezés

Újabb erõs földrengés rázta meg Haitit

2010. January 27.

  Az ADRA figyelme a több ezer fedél nélkül maradt túlérõre irányul   Ismét erõs földrengés volt Port-au-Prince mellett január 20-án reggel, ami újabb riadalmat keltett a helybéliekben. Az ADRA több ezer fedél nélkül maradt túlélõnek nyújtott orvosi segítséget a múlt héten bekövetkezett katasztrófa óta – jelentették az ADRA munkatársai.   „Még mindig nem biztonságos hazatérni otthonainkba – mondja Michel, egy 26 éves helybéli fiatalember, aki a Haiti Adventista Egyetem és a Haiti Adventista Kórház által mûködtetett ideiglenes sátortáborban lakik.