Készenlét az orosz-ukrán konfliktus kapcsán

 

Segélyezés, Szerző:Sitkei Zoltán - 2022. February 25. 748

Készenlét az orosz-ukrán konfliktus kapcsán

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kárpátaljai ADRA iroda vezetőjével, Dr. Pircsák Alberttel a konfliktus kitörése óta. Az este és az éjszaka (2022.02.24-25.) folyamán nem érkeztek annyian Munkácsra, mint számították, mert a Vereckei hágón forgalmi dugó alakult ki. A Kijev-Munkács közötti utat normál esetben kb. 8 óra alatt lehet megtenni, most ugyanez az út 24 óra. Tegnap már a piacon nem voltak elérhetők az alapvető élelmiszerek. Nem tudni, hogy ez időleges, vagy hosszabb ideig így lesz.

Ma délelőtt sorozóbizottságok kezdték meg a munkájukat, akik első sorban azokkal foglalkoznak, akik korábban teljesítettek már katonai szolgálatot. De nem lehet tudni, hogy ez mennyire fog kiterjedni a férfi lakosságra. Minden esetre férfiak már tegnap sem hagyhatták el az országot.

Ma a magyar határőrizeti szervektől az az információ érkezett, hogy az ukránok nem engednek át már senkit. Magyar útlevéllel sem. Valami jogi lehetőséget találtak arra, hogy megakadályozzák a Magyarországra utazást.

Közben a magyar oldalon megkezdtük a kapacitások felmérését az esetleges érkezők fogadását illetően. Készenlétben vagyunk.

Önkéntesek, gépjárművek, sofőrök. Stratégiai partnerünk, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület úgyszintén.

Ha megnyílik a lehetőség, segélyszállítmánnyal készülünk Kárpátaljára.

Amire rövid távon szükség lesz, az

1. élelmiszer

Helyben minden elérhető egyelőre. Kérdés, hogy bizonyos termékek meddig lesznek megvásárolhatók, hiszen az oroszok az összes keleti stratégiai hidat, vasutat szétlőnek - egy részét már el is intézték... Tudjuk, hogy az ukrán gazdaság nem áll túl fényesen, így ameddig lehet, ott helyben célszerű elkölteni a pénzt, hogy a helyi gazdaságot támogassuk.

2. fekhelyek és takarók

Albert most néz utána annak, mennyiben elérhetőek ezen termékek helyben. Kapcsolatban maradunk és értesít a fejleményekről. Jó lenne ezt is helyben megvenni, ha van rá lehetőség.

A helyzet támogatására adomány "Ukrajna" megjegyzéssel az alábbi számlaszámra utalással juttatható:

ADRA Alapítvány

OTP 11707024-20476487