Fejlesztési program Kenyában - egyetemi segítséggel

 

Fejlesztés, Szerző:Sitkei Zoltán - 2022. October 19. 469

Fejlesztési program Kenyában - egyetemi segítséggel

Szeptember 25. és október 5 között az ADRA Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai kar csapata a kenyai Migori megyébe utazott, hogy segítséget nyújtson 5 helyi iskolában a különleges igényű és fogyatékossággal élő gyermekek hatékonyabb oktatásában. 

A programot a Hungary Helps Ügynökség támogatta, melynek keretében a helyben működö Ubin Adam Afrika szervezet segítségével kiválasztásra került 5 általános iskola: Tagache Általános Iskola, Senye Általános Iskola, Senye Általános Iskola, Tiany Nyagod Jope Általános Iskola, Kanga Odinti Általános Iskola. Ezekből az intézményekből érkező információk és videók elemzését az ELTE szakemberei még a kiutazás előtti hónapokban elvégezték, ami alapján előzetes ajánlásokat fogalmaztak meg, melyeket a terepen végzett gyakorlati munkába is beépítettek. 

A helyszíni munka során az iskolákban 291 gyermek szűrése történt meg látás, hallás, mozgás és tanulási képesség területeken. A megvizsgált gyermekek, akiket nagyrészt a helyi pedagógusok javasoltak vizsgálatra, kisebb részben a szakemberek vontak be, több mint felének van szüksége valamilyen külső segítségre ahhoz, hogy hatékonyabban vegyenek részt az oktatásban. A tanároknak minden helyszínen egy tréning keretében a helyi erőforrások hatékonyabb használatát volt lehetőségük megismerni, melyek segítségével a különleges igényű és fogyatékossággal élő gyerekek oktatását hatékonyabban tudják ellátni.

A külföldi tartózkodás során kapcsolatot létesített a delegáció a nairobi Kenyatta Egyetemmel, illetve további lehetőségeket kutatott fel a Kisii Egyetem egyik kihelyezett intézményével. A csoport találkozott a kenyai magyar nagykövettel is, akitől a helyi viszonyokról és a lehetséges fejlesztés mikéntjéről értékes információkat szereztek.

A "SUNCEP Iskolafejlesztési program és módszertani támogatás a fogyatékossággal élő diákok részére" című projekt egy 4 éves program, melynek az első évén vagyunk túl. A küldöttség tagjai a külföldi tartózkodás során szerzett tapasztalataikat már beépítették a következő év támogatási kérelmébe, mely a Hunagry Helps Ügynökséghez került beadásra.


 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Fejlesztés

Vészhelyzet-kezelési tréning Tunéziában

2019. February 20.

Felkészítő tréningen és szimulációs gyakorlaton vett részt az Alapítvány két munkatársa.

Nagyberegi Projekt
2006. April 01.