Fejlesztési program Kenyában - egyetemi segítséggel

 

Fejlesztés, Szerző:Sitkei Zoltán - 2022. October 19. 261

Fejlesztési program Kenyában - egyetemi segítséggel

Szeptember 25. és október 5 között az ADRA Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai kar csapata a kenyai Migori megyébe utazott, hogy segítséget nyújtson 5 helyi iskolában a különleges igényű és fogyatékossággal élő gyermekek hatékonyabb oktatásában. 

A programot a Hungary Helps Ügynökség támogatta, melynek keretében a helyben működö Ubin Adam Afrika szervezet segítségével kiválasztásra került 5 általános iskola: Tagache Általános Iskola, Senye Általános Iskola, Senye Általános Iskola, Tiany Nyagod Jope Általános Iskola, Kanga Odinti Általános Iskola. Ezekből az intézményekből érkező információk és videók elemzését az ELTE szakemberei még a kiutazás előtti hónapokban elvégezték, ami alapján előzetes ajánlásokat fogalmaztak meg, melyeket a terepen végzett gyakorlati munkába is beépítettek. 

A helyszíni munka során az iskolákban 291 gyermek szűrése történt meg látás, hallás, mozgás és tanulási képesség területeken. A megvizsgált gyermekek, akiket nagyrészt a helyi pedagógusok javasoltak vizsgálatra, kisebb részben a szakemberek vontak be, több mint felének van szüksége valamilyen külső segítségre ahhoz, hogy hatékonyabban vegyenek részt az oktatásban. A tanároknak minden helyszínen egy tréning keretében a helyi erőforrások hatékonyabb használatát volt lehetőségük megismerni, melyek segítségével a különleges igényű és fogyatékossággal élő gyerekek oktatását hatékonyabban tudják ellátni.

A külföldi tartózkodás során kapcsolatot létesített a delegáció a nairobi Kenyatta Egyetemmel, illetve további lehetőségeket kutatott fel a Kisii Egyetem egyik kihelyezett intézményével. A csoport találkozott a kenyai magyar nagykövettel is, akitől a helyi viszonyokról és a lehetséges fejlesztés mikéntjéről értékes információkat szereztek.

A "SUNCEP Iskolafejlesztési program és módszertani támogatás a fogyatékossággal élő diákok részére" című projekt egy 4 éves program, melynek az első évén vagyunk túl. A küldöttség tagjai a külföldi tartózkodás során szerzett tapasztalataikat már beépítették a következő év támogatási kérelmébe, mely a Hunagry Helps Ügynökséghez került beadásra.


 

Keresés

Támogatás

Kapcsolódó hírek

Fejlesztés

Ezért kell ismerni az alapszintű újraélesztés protokollját!

2019. March 22.

Bármikor és bárkivel megtörténhet, hogy segítségre szorul. Mint az is, hogy segítséget kell nyújtson. De vajon felkészültünk-e például ez utóbbira?

Balkan + találkozó
2018. October 31.