Charity Run Jótékonysági futás - egy magasabb rendű célért futni mindig jobb

A fizikai teljesítmény mindig elismerésre méltó. De ha valaki egy magasabb rendű cél érdekében vállal pl. egy maratoni táv teljesítését, akkor maga a cél másként is támogatható. Mert nem önmagáért a teljesítésért fut az illető, hanem valakikért, akiket ezzel segíthet. A futó vállalását pedig bárki elismerheti azzal, hogy adakozik arra a célra, melyért a sportoló küzd. így jött létre az ADRA Charity Run kezdeményezés, melynek lényege, hogy a futás mögötti teljesítményt összekapcsolja az elismeréssel és a támogatás lehetőségével.

2021. évben a 36. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra egy kis csapatnyi ember vállalkozott arra, hogy a távot egyben vagy részben teljesíti. A magasabb rendű cél, amiért futni fognak, nem más, mint az Alapítvány új Afrikában, a kenyai Migori megyében induló programja, melynek keretében fogyatékkal élő vagy mentális nehézségekkel küző gyermekek iskolai integrációját célozzuk meg. A legfőbb cél, hogy ezeknek a különleges igényű gyermekeknek olyan hátteret biztosítsunk, melyben elérhető lesz számukra az oktatás, ahol képességeiket fejlesztve olyan tudást szereznek, mely lehetővé teszi számukra a függetlenedést, csökkkenti kiszolgáltatottságukat a környezetük felé. A tudás megszerzése a szegénységből történő kiemelkedés kapcsán kulcsfontosságú, fogyatékkal élők esetén pedig még kiemeltebb. 

Az alábbiakban az ADRA Charity Run maratoni csapatának néhány tagja mutatkozik be.

Bodolainé Gyarmati Rita

Mindig is szerettem mozogni, kétgyermekes édesanyaként pedig a futást tudtam leginkább beilleszteni a mindennapjainkba. Hiszem, hogy minden képességünket azért kaptuk, hogy mások javára fordítsuk. Felemelő érzés számomra, hogy az ADRA Charity Run csapat tagjaként azért futhatok majd a vállalt 10 km-es távon, hogy sérült gyermekek életminősége javuljon az oktatásba történő bekapcsolódással. Örülök, hogy így együtt segíthetünk. 

Cserbik János

Lelkes, de nem túl hasznos tagja leszek a csapatnak - ha az időeredmény a fontos. 12 éve futok, de nagyon szeretek úszni vagy túrázni is. Nagyon várom már ezt a futást mert a csapat, a közösség a Teremtő egyik legszebb ajándéka. Hát még, hogy együtt másoknak is segíthetünk.

Horváth Gábor

Kamasz koromban rendszeresen futottam, azután hosszú szünet következett. Harmincon túl húztam újból futócipőt, mert a sokféle stresszterhet, a futással próbáltam levezetni és nagyon jó eszköznek bizonyult. Jó volt megtapasztalni a futásban rejlő közösségi lehetőségeket is és az elmúlt években több barátommal vettünk részt vagy szerveztünk futós alkalmakat, ahol már a gyermekeim is velünk futottak. Már tavaly is szerettem volna csatlakozni a jótékonysági futáshoz, de egy futósérülés akadályozott ebben. Örömmel készülök a mostani futásra és lelkesítő az, hogy egy nemes cél érdekében futhatunk együtt váltóban.

Magyar Balázs

Még 2020 tavaszán kezdtem el komolyabban futni. Akkor barátokkal kitűztük célul a félmaratont. Nagyon jó érzés volt több ezer emberrel együtt, közösen, szinte extázisban teljesíteni a távot. Nincs különbség ember és ember között, itt mindenki egy futó közösség egyenértékű tagja. A versenyeken mindig megfogott, hogy amelett, hogy magam legyőzhetem, társíthatok a futás mellé egy nemes célt. Aki már futott tudja hány ilyen lehetőség is van. Így büszkén futok az ADRA színeiben, még izgalmasabbá és kalandosabbá téve az első mararonom!

 

Nagy Gábor

Nagy Gábor vagyok. 2017 óta futok rendszeresen és indulok kisebb nagyobb megmérettetéseken. Azt volt az elképzelésem, hogy ha már futok miért ne tudnék valami jó ügy érdekében futni. Eddig a versenyeken 2 fő dologra próbáltam felhívni a figyelmet a futómez felirata kapcsán. Fontos az egészséges életmód, ami szó szerint életmód nem csak egy tiszavirág életű divat. A másik, hogy nem céltalan futunk, hanem úgy mint akik előtt nem bizonytalan a cél (1Kor 9:26).

 

Sipos Zsolt

Mindig is vonzott a futás, melyet hobbi szinten gyakorlok! Régóta vágyam volt, hogy egy ilyen kiváló eseményen, mint a SPAR Maraton részt vegyek és ezt valamilyen jó célért tegyem, mint a mostani kezdeményezés! Köszönöm a lehetőséget!

Sitkei Péter

Évtizedekkel ezelőtt rendszeresen futottam. Bár szeretek, de az utóbbi években inkább csak alkalmi rekreációs jelleggel mozgok a napi munkába biciklizésen túl. Viszont egy célért, csapatban, erőt veszek magamon, vállalom a 10 km teljesítését.

Czékmán Renáta:

2011-ben, húztam először futócipőt. Azonnal megszerettem, mindennapjaim fontos részévé vált a futás. Pár év múlva a férjem is elkezdett futni, onnantól kölcsönösen motiváltuk egymást. 4 éve futottam az első maratonomat, majd egyiket a másik után, párszor 6 órás versenyt is teljesítettem. Ma már csak jókedvemből futok, a bicikliző kislányom mellett, de az ADRA felhívása motivált egy újabb maratonra. Örülök, hogy az őszi. maratonfutásomnak egy magasztosabb célja is lehet. 

 

Simon Róbert:

Régen nem igazán értettem, miért futnak annyian, mire jó az. A feleségem már évek óta futott, amikor 2015-ben, egy nyaraláson én is vele tartottam egy 6 km-es távra. Azóta is futok... Nem jöttek könnyen az eredmények sokáig, de pont ezért szerettem meg. Mert kihívás volt. Idén ősszel a Budapest Maratonon a 9. maratonomat futom majd. A célom, hogy ne csak teljesítsem, hanem lefussam a távot. Örülök, hogy az ADRA futócsapat tagja lehetek. Jó dolog, ha futásommal másoknak is segíthetek. 

 

 

 

 

Molnár Gergő

26 éves, angol-történelem szakos tanár Gödöllőről. A saját örömömre szoktam futni reggelente, munka előtt. Nagyon örülök, hogy a csapat része lehetek. 

Sitkei Zoltán

Az ADRA Alapítvány ügyvezető igazgatójaként kötelességemnek érzem, hogy tagja legyek egy olyan csapatnak, akik az Alapítvány egy fontos projektjéért, illetve azok kedvezményezettjeiért futnak. Nekem ez lesz az első maratoni futásom, szeretném teljesíteni. Hiszem, hogy vezetőként  nem maradhatok a "kispadon", ha vannak önkénteseink, akik ekkora áldozatot hoznak és ha vannak olyanok, akik számára szimpatikus ez a vállalás és anyagilag támogatják a célt, akkor nekem is futnom kell. Isten áldjon meg mindnyájunkat, akik - így vagy úgy - részesei leszünk ennek a nagyszerű akciónak!

Tóth Szilárd

A Hetednapi Adventista Egyház lelkipásztora vagyok. Gyermekkorom óta életelemem a mozgás, különösen a kerékpározás, illetve immár tíz éve futás is. Amennyire időm engedi, szívesen veszek részt sportrendezvényeken, versenyeken, így például már többször indultam egyéniben és váltóban is a BSI budapesti Spar Maratoni Futófesztiválján.

S hogy idén is miért jelentkeztem az ADRA jótékonysági maratonfutó csapatába?

Mert a közös futás mindig egészséges, felüdít, kikapcsol, összekovácsol, és mindemellett kitűnő lehetőség, hogy ezáltal segítsünk rászoruló embertársainknak.

A tavalyi, 35. Budapest Spar Maratonon az ADRA Alapítványt, illetve a Kárpátalján tavalyi évben megkezdett "Élő víz" programot 10 önkéntes képviselte. 

2020-as váltó csapat: Szentváry-Lukács Kata, Bodolainé Gyarmati Rita, Böjte Éva, Sipos Zsolt

2020-ban 30 Km-t teljesítették: Nagy Gábor, Magyar Balázs

2020-ban a teljes távot teljesítették: Czékmán Renáta, Simon Róbert, Tóth Szilárd, Sitkei Zoltán 

 

Aki számára szimpatikus civil futóink vállalása, és támogatná az ADRA kenyai projektjét, az a lap tetejére görgetve a jobb oldalon található PayPal gomb segítségével, vagy a 11707024-2043928 szálaszámra utalással megteheti. A megjegyzésbe kérjük feltüntetni: Kenya.

Köszönjük!

 

 

 

Támogatás