Élet lehelete program

 

Az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány 2019. évben útjára indította "Élet lehelete" című projektjét, melynek keretében oktatási intézményeknek a Nemzeti Alaptanterv (NAT) által javasolt alapszintű újraélesztés (BLS - Basic Life Support) átadásában ajánl segítséget.A NAT ajánlásán túlmenően a következő érvek szólnak a fiatalok ilyen irányú oktatása mellett:

  • Magyarországon a halálozási statisztikákat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik (50% felett!), mely az európai országok között az első helyet biztosítja. Így a legnagyobb valószínűsége annak, hogy egy gyermek közvetlen szemtanúja legyen egy rosszullétnek, országunkban van, így az erre történő felkészítés kiemelt jelentőségű.
  • már a 10-13 éves korosztály is, a megfelelő ismeretek birtokában életben tud tartani egy felnőtt embert.

Programunkban kétféle modellt ajánlunk:

A) középiskoláknak olyan rendszert ajánlunk, melyben diák és tanár instruktorok képzünk, hogy az
intézmény számára fenntartható rendszer jöjjön létre;

B) általános iskolák számára ismeretterjesztő elméleti és gyakorlati foglalkozásokkal segítünk.

Instruktoraink a Magyar Resuscitatiós Társaság által kiadott engedéllyel rendelkeznek felnőtt alapszintű újraélesztés és külső automata defibrillátor (AED) alkalmazásának oktatására.

Képzéseink az oktatási intézmények számára ingyenesek, a szükséges feltételekre vonatkozó ajánlásról minden esetben egyeztetés történik, a megvalósítás ez alapján történik majd.

2019. szeptemberéig 5 oktatási intézményben kezdtük meg a munkát, összesen csaknem 1000 diákot oktattunk. De részt vettünk rendezvényeken, ahol a résztvevők aktív bevonásával hangsúlyoztuk az alapszintű újraélesztés fontosságát. A vezetői engedéllyel rendelkezők többségéről az detült ki a tapasztalatok alapján, hogy - bár korábban vizsgát tettek belőle - nem tudják magabiztosan alkalmazni a módszert, mivel az évek során nem volt alkalmuk gyakorolni. Önfenntartó iskolai modellünkben a gyakori ismétlésekkel szeretnénk azt elérni, hogy a gyakorlati tudás a diákokban megfelelően elmélyüljön és készség szinten tudják alkalmazni.

 

Élet lehelete program támogatói

Támogatás